Renate Nollen

Locatie Zuidoost

Alle ambtenaren en bestuurders, allemaal een bord op hun kantoor met daarop: Ik ben in dienst van de burger, punt.

Thuis in de stad
Ik voelde me thuis in Zuidoost. Het is een hele bijzondere plek, gebouwd in “69 naar een visie van Den Uyl en een ontwerp van Siegfried Nassuth. Het idee was, hoog wonen zodat we veel natuur in onze omgeving zouden hebben. In 1988 keken we uit op een bos, nu kijken we uit op een laagbouwwijk van steen, steen, steen. Eerst waren er fruitbomen en vruchtenstruiken, maar nu is alles weggerationaliseerd vanwege de ‘veiligheid’.

Graag anders zien
Wij werken met een grote groep burgers uit deze wijk om het groen weer divers en eetbaar te maken. Een polycultuur dus, net als de mensen hier met elkaar een polycultuur zijn met 84 culturen. Mensen willen zelf een wijk maken waar iedereen leeft en gelukkig is. En dát willen we ook graag terugzien in het openbaar groen.

Zelf doen
Met het groenproject waaraan ik nu meewerk vanuit Urbaniahoeve, is het in Zuidoost als een loden kogel die je een berg opduwt. Zo is-ie bijna boven maar dan rolt-ie weer naar beneden. We zijn anderhalf jaar bezig. We zijn ingehuurd door stadsdeel Zuidoost maar worden tegelijkertijd dwarsgezeten en zelfs geboycot.

Nodig
Onze groep bestaat uit 25 structurele deelnemers en nog eens 25 vrijwilligers. Ambtenaren maken ons werk onmogelijk. Het is nodig dat we een rondleiding kunnen verzorgen voor het voltallig dagelijks bestuur om uit te leggen waarom er wat precies zou kunnen gebeuren op bepaalde plekken. En dat er dus voor gezorgd wordt dat het traject niet stukloopt op de houding van ambtenaren.