Shane Schipper

Locatie Noord, Meeuwenlaan, bij zijn haringkar

Amsterdam Noord zou de armste buurt van Nederland zijn. Toen ik hier begon zette ik vele sloten op mijn haringkar maar nu weet ik dat dit het meest gemoedelijke stukje Amsterdam is wat er nu nog bestaat.

Thuis in de stad
Ik voel me thuis als er voldoende rust en ruimte is. Wanneer ik constant verkeer en herrie hoor dan word ik daar niet blij van. Ik ben als kind van Amsterdam naar Purmerend verhuisd. Daar heb ik verleden jaar een etage gekocht en binnen een jaar de overwaarde van 51.000 euro ingezet om een gezinswoning te kopen met een voor- en achtertuin. Dat mijn gezin rust heeft in Purmerend geeft mij een thuisgevoel.

Graag anders zien
Ik weet dat er in Amsterdam nu opnieuw een oververhitte koopwoningmarkt is. Ik hoorde gisteren van een koopwoning hier op de Meeuwenlaan, van 45 vierkante meter dat is verkocht voor 245.000 euro. Het wordt toch ook echt wel te gek, is het niet? Wie kan zich dat nog permitteren?

Zelf doen
Als het moet verhuis ik, voor de rust, desnoods naar Groningen. Maar Noord heeft wel een eigen cultuur. Mijn vriendin komt hier vandaan. Mensen gaan open met elkaar om, met het hart op de tong. Die openheid bestaat niet zo in Purmerend. Dat stukje van Amsterdam zal ik altijd in mij dragen.

Nodig
Ik denk aan mijn vader. Die heeft twee huizen opeenvolgend goed kunnen verkopen en kon 10 jaar eerder met pensioen. Hij was professioneel chauffeur. Hij woont nu in Malaga. Wij zien elkaar daardoor minder en dus ziet mijn zoon zijn opa ook minder. Ik denk ook aan mijn zus. Die woonde tot voor kort in de Jordaan en vond het gezellig om ‘s ochtends met een kop koffie bij haar voordeur te staan en een praatje te maken met de lieden die in beschonken staat nog voor de kroeg hingen. Ieder zijn heug en meug denk ik dan.